Bra gratisprogram för nybörjare?

När jag först fick 3D-printern testade jag en hel hög gratisprogram att göra modeller i. Jag hade tidigare bekantat mig lite med Blender - som är mer av ett “riktigt” program, med sjuhundra inställningar och animeringsmöjligheter - så jag var på jakt efter något som krävde minimalt med förkunskaper och inte avskräckte genom att se för komplicerat ut. Jag testade Tinkercad, Sculptris, Blender, 123design, meshmixer, SketchUp, och 123d sculpt. Jag fastnade ganska omedelbart för Tinkercad. Tinkercad är ett fantastiskt nybörjarprogram som är lätt att sätta sig in i. Du arbetar efter den enkla principen att lägga och dra bort former från ditt objekt. Det finns en meny full av grundformer färdiga att pussla ihop. Om du saknar en form kan du skapa den med javascript, och för alla oss som inte kan det så är det fritt fram att använda andras hemmabyggda former, eftersom nästan allt i Tinkercad är öppet och tänkt att dela med sig av. Du kan importera vektorgrafik från t.ex. Illustrator och göra om det till 3D-former, genom att extrudera din platta bild. Man kan även importera mer avancerade 3d-modeller som är gjorda i andra program till, bara för att titta på hur de ser ut, eller lägga till något man önskar. Eftersom Tinkercad är ett program du har i webläsaren sparas alla fina filer i en molntjänst, och du kommer åt dem överallt. Du kan göra dina filer publika, dvs dela dem med andra. Det jag saknar i Tinkercad är att någonstans kunna skriva in måtten jag önskar, istället för att dra i sidorna på modellen, vilket kan bli pilligt när du vill ha en väldigt exakt dimension i små mått. Å andra sidan är det ett intuitivt sätt att modellera på, men ingenting säger att man inte skulle kunna ha båda alternativen. Tinkercad kan inte allt, men jag kommer ändå väldigt långt med bara det programmet. Det är absolut rekommenderat som första vägen in i 3D-modellerande. slärmavbild från tinkercad med en 3d modell som ser ut som ett ägg med grisnäsa och kaninöron Den här vackra skapelsen var det allra första jag pusslade ihop i Tinkercad för att lära mig hur programmet fungerade. Under https://www.tinkercad.com/quests/ hittar du enkla guider för att lära dig programmet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *